Uusi selvitys: Etelä-Pohjanmaan askelmerkkejä kiertotalouteen - Riihi
Etusivulle

Kiertotaloustietoa ja toimijoita yhden katon alla

Uusi selvitys: Etelä-Pohjanmaan askelmerkkejä kiertotalouteen

Kuten jo hyvin tiedämme, siirtymä kiertotalouteen ja sen myötä maapallon ekologisten reunaehtojen edellyttämään toimintaan on välttämättömyys niin yrityksille, julkisille toimijoille kuin kuluttajillekin. Kiertotalouden hienous, ja myös haaste, on kuitenkin se, että ei ole olemassa vain yhtä kiertotalousstrategiaa, joka sopii kaikille yrityksille, toimijoille ja alueille.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun toteuttamassa RIIHI-hankkeessa selvitettiin Etelä-Pohjanmaan erityispiirteitä ja -tarpeita kiertotaloussiirtymän edistämisessä. Maaseutumaisten alueiden vahvuudet ja haasteet kiertotaloussiirtymässä ovat hyvin erilaiset kuin suurissa kaupunki- ja kasvukeskittymissä. Onnistuneen siirtymän toteutus edellyttääkin näin ollen myös paikallisten kontekstien ja erityispiirteiden ymmärtämistä sekä alueen toimijoilta paikalliset näkökulmat huomioivia ohjaus- ja tukitoimia. Yritysten yksilöllisiin ratkaisumahdollisuuksiin vaikuttavat mm. yrityksen tarjoama tuote tai palvelu, toimiala, sijainti, toimitusketjut ja muut verkostot, raaka-aineet, teknologia-, strategia- ja innovointiosaaminen sekä tuotanto- ja prosessiolosuhteet jne.

Tästä syystä Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamassa, Seinäjoen ammattikorkeakoulun toteuttamassa RIIHI -Resurssiviisaat verkostot Etelä-Pohjanmaalla  -hankkeessa on tarkasteltu, miten paikallisten toimijoiden on mahdollista edistää alueen kiertotaloussiirtymää mahdollisimman tehokkaasti. Selvitys keskittyi tuottamaan tietoa siitä, miten aluetoimijat (mm. kuntatoimijat, koulutus- ja tutkimusorganisaatiot, yrityspalvelu- ja edunvalvontatoimijat) Etelä-Pohjanmaalla voivat tukea ja vauhdittaa yrityksiä ottamaan käyttöön kiertotalouden liiketoimintamalleja. Selvityksessä on keskitytty esittämään melko matalan kynnyksen suosituksia ja askeleita, joita alueen toimijoiden on mahdollista integroida omaan työhönsä ilman liian suuria lisäresurssivaatimuksia.

Selvityksen löydät täältä: Askeleita kiertotalouden edistämiseksi Etelä-Pohjanmaalla.

Voit myös tutustua selvityksestä julkaistavaan artikkelisarjaan, joista ensimmäiset kolme on jo julkaistu SeAMKin verkkolehdessä: