Honkajoki Oy: Lihankulutuksen sivutuotteiden hyödyntäminen - Riihi
Etusivulle

Kiertotaloustietoa ja toimijoita yhden katon alla

Honkajoki Oy: Lihankulutuksen sivutuotteiden hyödyntäminen

”Jäte on suunnitteluvirhe”

 

Pohjois-Satakunnassa, Etelä-Pohjanmaan vastaisella rajalla sijaitsevan Honkajoki Oy:n tarina sai alkunsa vuonna 1967. Yrityksen ydinliiketoiminta on ollut sama siitä lähtien eli tarkoituksena on prosessoida ja hyödyntää eläimestä teurastuksen jälkeen jäävä osuus 100-prosenttisesti. Tänä päivänä yrityksen liikevaihto on noin 42 milj. euroa ja henkilöstöä on reilusti sadan paremmalla puolella.

Ruokahävikki on kansainvälisesti merkittävä ongelma, joka saa nykyisessä vastuullisuutta ja kestävyyttä arvostavassa toimintaympäristössä yhä enenevissä määrin huomiota. Ruokahävikkiä syntyy esimerkiksi, kun kuluttaja kaataa lautasensa sisältöä roskiin. Harvemmin tulee kuitenkaan miettineeksi, että ruoantuotannon prosesseissa hävikkiä syntyy huomattavasti myös ennen kuin ruoka päätyy kuluttajille asti. Suomessa yksinään syntyy lihankulutuksen sivutuotteena vuosittain noin 250 000 tonnia eläinperäistä ainesta, joka ei sovellu ihmisravinnoksi. Jätteeksi päätymisen sijaan, valtaosa tästä aineksesta kuljetetaan Honkajoki-konsernin linjastoille, ja niistä jalostetaan uusiotuotteita mm. energia-, kosmetiikka-, lannoite- ja rehuteollisuuden sekä turkis- ja lemmikkieläinruokateollisuuden käyttöön.

”Jäte on suunnitteluvirhe” -lausahdus kuvastaa hyvin yrityksen liiketoiminta-ajatusta. Tavoitteena on etsiä ja löytää jatkuvasti uusia mahdollisuuksia eri lähteistä peräisin olevien sivuvirtojen hyödyntämiseen. Tämä edellyttää aktiivista tutkimus- ja kehitystoimintaa sekä yhteistyötä eri toimijoiden, kuten tutkimuslaitosten ja yhteistyöyritysten kanssa. Mahdollisuudet eivät rajaudu maantieteellisesti vain Suomeen, vaan potentiaalia nähdään suuresti myös ulkomailla.

 

Raaka-aineesta 100% muuttuu kaupallisiksi tuotteiksi

 

Honkajoen asiakkaita ovat muun muassa lemmikkieläinruokien ja biopolttoaineiden valmistajat. Yritys lienee ainoa tuottaja, jolla on valikoimassaan antibiooteista vapaa siipikarjajauho. Lihateollisuuden sivutuotteista tuotetut proteiinijauhot vaikuttavat olevan myös ilmastovaikutuksen osalta ekologisempia kuin muut vaihtoehtoiset tuotteet.

Honkajoen toimintaa leimaa myös vahva sitoutuminen paikalliseen toimintaympäristöönsä. Yritys toimii Kirkkokallion seutukunnassa ja alueella toimivien eri alojen yritysten välillä on tehty yhteistyötä sivuvirtojen ja ylijäämälämmön hyödyntämiseksi. Tämä on mahdollistanut resurssiviisaan toiminnan, jossa raaka-aine/energiahukka on minimoitu. Seudun yritystoiminta onkin loistava esimerkki siitä, kuinka synergiaedut hyödyntävät sekä yrityksiä, että ympäristöä. Honkajoki Oy:n Kirkkokallion yksikössä on saavutettu taso, jossa kaikki sisään tuleva raaka-aine muutetaan kaupallisiksi tuotteiksi eikä tuotannossa synny lainkaan orgaanista jätettä. Tätä saavutusta pidetään ainutlaatuisena myös kansainvälisesti mitattuna.

 

Tutustu Honkajoki Oy:n toimintaan: honkajokioy.fi

 

Ota yhteyttä ja liity parveen

Etelä-Pohjalaisten oma kestävän kilpailukyvyn Riihi, kokoaa saman katon alle kestävään liiketoimintaan ja erityisesti kiertotalousteen liittyvää tietoa ja toimijoita. Pääpaino on pk-yritysten toimet ja tarpeet. Kysy meiltä tai kerro toimistasi kiertotalouden saralla. Tuo yrityksesi toimet näkyviksi, liity Riihen parveen.

Yhteystiedot

Tilaa uutiskirje ja pysyt kuulolla

Kestävä liiketoiminta ja kiertotalous luovat mahdollisuuksia pysyä mukana muutoksessa, kilpailukykyisesti. Se luo uutta bisnestä! Tilaa uutiskirje ja kuulet uusista mahdollisuuksista osaamisesi kehittämiseksi. Kirjeen sisältö painottuu pk-yrityskenttään.

Tilaa uutiskirje