Tella Oy: Ekologisempia suojavaatteita - Riihi
Etusivulle

Kiertotaloustietoa ja toimijoita yhden katon alla

Tella Oy:  Ekologisempia suojavaatteita

Tellan toiminnassa kiertotalous näkyy mm. seuraaviin toimintoihin panostamisena: suunnittelu kestäviksi, korjattaviksi ja modulaarisiksi, haitattomat raaka-aineet ja prosessit sekä uusiutuvat, biopohjaiset raaka-aineet ja tuotantoprosessit. Lisäksi Tella synnyttää ratkaisuillaan asiakkailleen arvoa ja hiilikädenjälkeä auttamalla asiakasta vähentämään jätteen määrää uudelleenkäytettävien tuotteiden ansiosta.

Kiertotalouden liiketoimintamallit. Kuvakaappaus kuvaan viittaavan tekstin yhteydessä mainitusta Kiertotalouden Roadmap -työkalusta.Kiertotalouden pääliiketoimintamallit, joita casessa edistetään:

  • Tuotteen elinkaaren pidentäminen
  • Uusiutuvuus ja kiertävät raaka-aineet

Lisätietoa liiketoimintamalleista:

 

Teuvan Lakkitehdas Oy perustettiin nimensä mukaisesti Teuvalle vuonna 1935. Nykyään Kurikkaan muuttanutta perheyritystä luotsaa Liina-Maaria Lönnroth ja vuonna 2016 tehdyn sukupolvenvaihdoksen yhteydessä yrityksen nimeksi muutettiin Tella Oy. Yrityksen liikeideana on alusta asti ollut laadukkaiden ja ekologisten lakkien suunnittelu ja valmistus. Olipa 1960–1970 -luvuilla valmistettu myös terveydenhuollon suojatuotteitakin, kuten, maskeja, takkeja ja myssyjä.

Vastuullisuus ja kestävyys ovat olleet alusta asti sisäänkirjoitettu Tellan toimintatapoihin. Yrityksen käyttämät materiaalit valitaan ekologisin perustein. Hukan määrä tuotannossa on minimaalista ja lakkien ajattoman muotoilun ansiosta lakit sopivat vaikka muoti ja tyylit vaihtuisivatkin. Laadukkaiden materiaalien ansiosta lakit kestävät hyväkuntoisena vuodesta toiseen.

 

Pandemia ja ympäristö innoittivat tuotekehitykseen

 

Vuoden 2020 keväällä covid19-pandemian puhkeamisen seurauksena monien kulutustavaroiden, kuten myös lakkien, myynti laski ja sen sijaan terveydenhuollon suoja-asusteista oli huutava pula ja uusia kotimaisia valmistajia etsittiin. Niinpä Tella Oy alkoi valmistaa suojavaatteita, kuten suojatakkeja, -lakkeja, haalareita ja maskeja. Alihankintaverkoston hallintaan tottunut pieni ja ketterä yritys muutti toimintansa nopeasti.

Suojavaatetuotantoa varten alihankintaverkostoa kasvatettiin voimakkaasti ja tammikuun 2021 loppuun mennessä Tella Oy oli valmistanut 900 000 suojavaatetta. Tellan tuotteet valmistetaan pääasiassa eteläpohjalaisista tekstiili- ja huonekalualan yrityksistä koostuvan alihankintaverkoston toimesta. Tuotanto työllisti parhaimmillaan 150 ihmistä.

Nykyään terveydenhuolto- ja hoiva-alan sekä esimerkiksi elintarviketeollisuuden suojatuotteet ovatkin yrityksen päätuote. Suojatakkin valmistuksen alkaessa keväällä 2020 ekologisiin toimintatapoihin nojaava yritys alkoi välittömästi miettimään, miten kertakäyttöisen tuotteen elinkaarta voitaisiin pidentää. Yritys alkoikin aktiivisesti kehittää tuotettaan siten, että tavoitteena on pestävä ja useita kertoja käytettävä suojavaate. Tella Oy on jo suunnitellut suojatakkeihin takin selkäpuolella olevan sulkemismekanismin, mikä mahdollistaa uudelleenkäytön. Tälle keksinnölle on saatu hyödyllisyysmallisuoja ja patenttihakemus on vireillä. Yritys tarkastelee myös biopohjaisten materiaalien hyödyntämistä tulevaisuuden tuotteissa.

Uudelleenkäyttö vähentää suhteellista ympäristökuormaa sekä vahvistaa suomalaisen tuotteen kilpailukykyä. Tie uudelleenkäytettävien suojavaatteiden tuomiseen markkinoille ei ole kuitenkaan helppo; Kehitystyö edellyttää lisäksi uuden tiedon omaksumista sekä rahoitusta. Tella Oy tekee kehitystyön itse, mutta on jonkin verran hyödyntänyt myös esimerkiksi Business Finlandin ja ELY:n palveluita kehitystyössä. Tuotteen markkinoille tuominen edellyttää myös tiettyjä toimintatapojen muutoksia käyttäjän toimintatapoihin liittyen esimerkiksi tuotteen käytönjälkeiseen logistiikkaan. Haasteena on se, miten kertakäyttöisiä tuotteita käyttävät sairaalat oppisivat uudet toimintatavat ja käsittelemään uudelleenkäytettäviä tuotteita.

Tutustu Tellan suojatarvikkeisiin: suojatarvikkeet.fi

 

Ota yhteyttä ja liity parveen

Etelä-Pohjalaisten oma kestävän kilpailukyvyn Riihi, kokoaa saman katon alle kestävään liiketoimintaan ja erityisesti kiertotalousteen liittyvää tietoa ja toimijoita. Pääpaino on pk-yritysten toimet ja tarpeet. Kysy meiltä tai kerro toimistasi kiertotalouden saralla. Tuo yrityksesi toimet näkyviksi, liity Riihen parveen.

Yhteystiedot

Tilaa uutiskirje ja pysyt kuulolla

Kestävä liiketoiminta ja kiertotalous luovat mahdollisuuksia pysyä mukana muutoksessa, kilpailukykyisesti. Se luo uutta bisnestä! Tilaa uutiskirje ja kuulet uusista mahdollisuuksista osaamisesi kehittämiseksi. Kirjeen sisältö painottuu pk-yrityskenttään.

Tilaa uutiskirje