Oikiat Design Oy: Vaatelaastari pidentää vaatteiden elinkaarta - Riihi
Etusivulle

Kiertotaloustietoa ja toimijoita yhden katon alla

Oikiat Design Oy: Vaatelaastari pidentää vaatteiden elinkaarta

Oikiat Design Oy:n toiminnassa kiertotalous näkyy mm. seuraaviin toimintoihin panostamisena: varaosamyynti ja -valmistus, kierrätettävät materiaalit sekä uusiutuvat, biopohjaiset raaka-aineet ja tuotantoresurssit. Lisäksi Oikiat Design Oy:n synnyttää ratkaisuillaan asiakkailleen arvoa ja hiilikädenjälkeä pidentämällä asiakkaan vaatteen tai muun tekstiilin käyttöikää.

 Kiertotalouden liiketoimintamallit. Kuvakaappaus kuvaan viittaavan tekstin yhteydessä mainitusta Kiertotalouden Roadmap -työkalusta.Kiertotalouden pääliiketoimintamallit, joita casessa edistetään:

  • Tuotteen elinkaaren pidentäminen
  • Uusiutuvuus ja kiertävät raaka-aineet

Lisätietoa liiketoimintamalleista:

 

 

Äitien idea lähti lentoon

Haluamme olla mukana kestävämmän tulevaisuuden rakentamisessa tarjoamalla jokaiselle helpon tuotteen, joka madaltaa tekstiilien korjaamisen kynnystä arjessa.

Oikiat Design Oy on kuortanelais-oululainen yritys, joka perustettiin vuonna 2018 kahden perheenäidin toimesta. Idea lähti lentoon, kun Jetta Liukkonen ja Anne Jurvelin-Pummila tuskastelivat keskenään vaatteiden lyhyttä elinkaarta ja kestämättömyyttä. Täytyisi olla jokin helppo, käytännöllinen ja siisti ratkaisu, jolla vaatteet voisi korjata. Silloiset markkinoilla olevat vaatepaikat edellyttivät silittämistä, ompelua, kuumentamista tai liimaamista vaatteisiin eivätkä olleet designiltaan kaikkein tyylikkäimpiä.

 

Kestävä vaatelaastari pidentää tekstiilien käyttöikää helposti

Pitkä kehitystyö palkitsi lopulta tekijänsä ja Liukkonen ja Jurvelin-Pummila saivat markkinoille täysin uudenlaisen tuotteen. Syntyi Vaatelaastari®, joka on painamalla kiinnittyvä, pestävä, pehmeä ja muotoiltu vaatepaikka ja -koriste, jonka avulla vaatteiden käyttöikä ei katkea ensimmäisen reiän tai purkaantuneen sauman myötä. Tuotteen idea on helppo sisäistää, mutta tarve on sitäkin kriittisempi, kun katsotaan vaatebisneksen lukuja hieman laajemmalla perspektiivillä. Yhden vuoden aikana jokainen suomalainen ostaa n. 20 kiloa tekstiiliä ja heittää pois 10 kiloa. Pelkästään Suomessa syntyy tekstiilijätettä noin. 71,5 miljoonaa kiloa vuosittain. Vaatelaastarin® tarkoituksena on pidentää tekstiilien käyttöikää ja tehdä kiireisen arjen keskellä paikkaamisesta simppeliä. Tuotteiden ulkoasuun on kiinnitetty alusta alkaen huomiota, jonka lisäksi ne ovat ekologisesti kotimaassa valmistettuja.

Tuotteen pääkohderyhmää ovat lapsiperheet, mutta yhä enemmän myös ulkoilijat, urheilijat ja kaikki muut kestävästä kuluttamisesta ja helpoimmasta arjesta kiinnostuneet. Kasvaneesta kysynnästä kertoo omaa tarinaansa Vaatelaastarin® laaja jälleenmyyjien ja brändikumppanien verkosto, joka kattaa jo yli 300 tahoa. Yrittäjien mukaan seuraavaksi tähdätään kansainvälisille markkinoille.

 

Vaatelaastari pähkinänkuoressa

  • Mikä? Vaatelaastari® on hiilikädenjälkituote, eli se pienentää korjattavan kohteen hiilijalanjälkeä. Tekstiilien pitäminen käytössä mahdollisimman pitkään ennen sen kierrätystä, on merkittävä teko ympäristön kannalta. Ekologisin vaate on aina se käytössä oleva.
  • Miten? Vaatelaastareita valmistetaan useista erilaisista materiaaleista, kuten kierrätyspolyesteristä ja luomusilkkivillasta. Vaatelaastarit pakkauksineen on suunniteltu ja valmistettu Suomessa. Muun muassa Vaatelaastarin pussin raaka-aine on uusiutuva sokeriruoko.  Vaatelaastarien käyttö ei estä tekstiilin kierrätystä sen elinkaaren lopussa.

 

Tutustu Oikiat Design Oy:n Vaatelaastariin: vaatelaastari.fi

 

Ota yhteyttä ja liity parveen

Etelä-Pohjalaisten oma kestävän kilpailukyvyn Riihi, kokoaa saman katon alle kestävään liiketoimintaan ja erityisesti kiertotalousteen liittyvää tietoa ja toimijoita. Pääpaino on pk-yritysten toimet ja tarpeet. Kysy meiltä tai kerro toimistasi kiertotalouden saralla. Tuo yrityksesi toimet näkyviksi, liity Riihen parveen.

Yhteystiedot

Tilaa uutiskirje ja pysyt kuulolla

Kestävä liiketoiminta ja kiertotalous luovat mahdollisuuksia pysyä mukana muutoksessa, kilpailukykyisesti. Se luo uutta bisnestä! Tilaa uutiskirje ja kuulet uusista mahdollisuuksista osaamisesi kehittämiseksi. Kirjeen sisältö painottuu pk-yrityskenttään.

Tilaa uutiskirje