Lennol Oy: Kierrätyskuitua sisustukseen ja pehmusteisiin - Riihi
Etusivulle

Kiertotaloustietoa ja toimijoita yhden katon alla

Lennol Oy: Kierrätyskuitua sisustukseen ja pehmusteisiin

Lennolin toiminnassa kiertotalous näkyy mm. seuraaviin toimintoihin panostamisena: omien ja muiden sivuvirtojen hyödyntäminen, takaisinotto ja käänteinen logistiikka, ennallistavat ja kierrätettävät materiaalit sekä haitattomat raaka-aineet ja prosessit. Lisäksi Lennol synnyttää ratkaisuillaan asiakkailleen arvoa ja hiilikädenjälkeä, mm. seuraavista näkökulmista: asiakkaan jätteen vähentäminen (palautettavat pakkaukset ja pakkausmateriaalin vähentäminen) sekä muiden sivuvirtojen hyötykäyttö.

 Kiertotalouden liiketoimintamallit. Kuvakaappaus kuvaan viittaavan tekstin yhteydessä mainitusta Kiertotalouden Roadmap -työkalusta.Kiertotalouden pääliiketoimintamallit, joita casessa edistetään:

  • Resurssien talteenotto
  • Uusiutuvuus ja kierrätettävät raaka-aineet

Lisätietoa liiketoimintamalleista:

 

 

Kiertotalous, kotimaisuus ja kumppanuus

Lennol on perustettu vuonna 1967 kun nykyisen toimitusjohtajan, Pirjo Pystykoski-Sopasen, isä alkoi valmistamaan pehmusteita vaatetus- ja neuleteollisuuden sivuvirroista. Tuolloin toimintatapa perustui maalaisjärkeen, nykyään puhutaan kiertotaloudesta ja vastuullisuudesta, joka onkin oleellinen osa yrityksen strategiaa ja jokapäiväistä toimintaa. Ympäristövastuun lisäksi sosiaalinen vastuu on yritykselle tärkeä arvo. Yrityksen tehdas Jalasjärvellä työllistää noin 30 työntekijää. Vastuullisuustavoitteet ovat tarkentuneet entisestään vuonna 2021 valmistuneen vastuullisuusstrategian myötä. Kiertotalous, kotimaisuus ja kumppanuus ovat yrityksen vastuullisuuden tukipilarit.

Lennol valmistaa sisustustekstiilejä ja pehmusteita sekä yritys- että kuluttaja-asiakkailleen, joista ensimmäisenä mainittuun yritys on viime aikoina panostanut erityisesti. Lennol suunnittelee ja valmistaa yritysasiakkailleen kokonaisvaltaiset sisustusratkaisut, joissa käytettävien materiaalien vastuullisuus on huomioitu. Arvomaailman lisäksi vastuullisuus on myös merkittävä kilpailutekijä Lennolille, joka edistää myös kumppaneidensa vastuullisuutta.

Lennolin tuotteissa käytetään aina mahdollisuuksien mukaan kierrätettyjä tai muuten vastuullisia materiaaleja kuten luonnonmateriaaleja tai teollisuuden ylijäämämateriaalia. Yrityksen käyttämä höyhen on elintarviketeollisuuden sivutuotetta, puuvilla on vähintään Ökötex 100 -sertifioitua ja mahdollisuuksien mukaan GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa. Lennolin materiaalihankinta on keskitetty, että yrityksen on mahdollista auditoimalla varmistaa materiaalintoimittajiensa vastuullinen toiminta.

 

INNOSUOMI-PALKITTU EKOLOGINEN VAIHTOEHTO

Yksi merkittävistä Lennolin innovaatioista on ollut hyödyntää Irlantilaisen Wellman International -yhtiön valmistamaa kierrätyspolyesterikuitua huonekalujen pehmusteena jo vuodesta 1993 lähtien. Kierrätyspolyesterikuidussa hyödynnettävät pullot ovat peräisin Kauko-Idästä ja Euroopan maista, joissa pullojen kierrätys ei ole samalla tasolla esimerkiksi Suomen kanssa. Lennolin ECOsoft-huonekalupehmuste valmistetaan 100 prosenttisesti rPET muovipulloista kierrätetystä polyesterista. Vuosien kehitystyön aikana kierrätysmateriaalin osuus Lennolin tuotteissa on saatu nostettua 30 %:sta 100 %:iin ja tuote on palkittu INNOSUOMI-palkinnolla kahdesti.

Yritys etsii uusia, innovatiivisia ja vastuullisia ratkaisuja jatkuvasti. Esimerkiksi huonekaluteollisuuden pehmusteet toimitetaan asiakkaille kankaisissa kestokasseissa, jotka on valmistettu tarkoitukseen sopivista ylijäämäkankaista. Yrityksen tuotteet, jotka on valmistettu sosiaalisesti vastuullisesti ja vastuullisia materiaaleja käyttäen on merkitty erikseen LENNOL GOOD CHOICE -leimalla.

Koko tehtaalla hukan määrä on minimoitu hyvällä raaka-aineiden ja materiaalin käytön suunnittelulla. Yli jäävä materiaali hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan joko omassa toiminnassa tai ulkopuolelle ja esimerkiksi pakkausmuovia käytetään enää vain, kun se on välttämätöntä. Materiaalina hyötykäyttöön kelpaamaton materiaali hyödynnetään lämpöenergiaksi tehtaan omalla lämpölaitoksella.

Vuonna 2022 Lennol on selvittänyt yrityksen hiilijalanjäljen ja prosessin myötä yritys pyrkii hiilineutraaliuteen. Tulevaisuudessa yritys haluaa selvittää myös hiilikädenjälkensä, sillä yritys haluaa tukea myös asiakkaitaan ja kumppaneitaan siirtymässä hiilineutraaliuteen.

Tutustu Lennoliin: lennol.fi

Ota yhteyttä ja liity parveen

Etelä-Pohjalaisten oma kestävän kilpailukyvyn Riihi, kokoaa saman katon alle kestävään liiketoimintaan ja erityisesti kiertotalousteen liittyvää tietoa ja toimijoita. Pääpaino on pk-yritysten toimet ja tarpeet. Kysy meiltä tai kerro toimistasi kiertotalouden saralla. Tuo yrityksesi toimet näkyviksi, liity Riihen parveen.

Yhteystiedot

Tilaa uutiskirje ja pysyt kuulolla

Kestävä liiketoiminta ja kiertotalous luovat mahdollisuuksia pysyä mukana muutoksessa, kilpailukykyisesti. Se luo uutta bisnestä! Tilaa uutiskirje ja kuulet uusista mahdollisuuksista osaamisesi kehittämiseksi. Kirjeen sisältö painottuu pk-yrityskenttään.

Tilaa uutiskirje