Jokasafe Oy: ekologisempia suojakäsineitä uusiutuvasta raaka-aineesta - Riihi
Etusivulle

Kiertotaloustietoa ja toimijoita yhden katon alla

Jokasafe Oy: ekologisempia suojakäsineitä uusiutuvasta raaka-aineesta

Jokasafe Oy:n toiminnassa kiertotalous näkyy mm. seuraaviin toimintoihin panostamisena: uusiutuvat, biopohjaiset raaka-aineet ja tuotantoresurssit sekä sivuvirtojen hyödyntäminen. Lisäksi Jokasafe synnyttää ratkaisuillaan asiakkailleen arvoa tarjoamalla vaihtoehtoja, joiden hiilijalanjälki on pienempi.

Kiertotalouden liiketoimintamallit. Kuvakaappaus kuvaan viittaavan tekstin yhteydessä mainitusta Kiertotalouden Roadmap -työkalusta.Kiertotalouden pääliiketoimintamallit, joita casessa edistetään:

  • Resurssien talteenotto
  • Uusiutuvuus ja kierrätettävät raaka-aineet

Lisätietoa liiketoimintamalleista:

 

 

Yritysvastuu on tärkeä arvo

Jokasafe Oy on suojakäsineitä valmistava evijärveläinen perheyritys. Yritys on saanut alkunsa vuonna 1960, kun Matti Jokela ja Esko Sulkakoski puolisoineen perustivat Tmi Jokamuovin. Tuotteiden vienti alkoi 70-luvulla, ja vuosikymmenen lopussa viennin osuus tuotannosta oli jo 50 %. Tmi Jokamuovista tuli Jokamuovi Oy vuonna 1977, ja nimi muutettiin kansainvälisemmäksi Jokasafe Oy:ksi vuonna 2019. Tänäkin päivänä yli puolet liikevaihdosta tulee viennistä. Vaativaan ammattikäyttöön, koviin sääoloihin ja vaarallisten kemikaalien käsittelyyn sopivia käsineitä viedään nykyään 25 maahan. Tulevaisuudessa vientiin ja kansainvälistymiseen tullaan keskittymään vielä entistä enemmän.

Yritysvastuu on Jokasafelle tärkeä arvo ja on ollut aina selvää, että vastuullisuusasioissa ei haluta mennä sieltä, missä aita on matalin. Ympäristösertifointijärjestelmä ISO14001 on ollut käytössä jo useamman vuoden. Sertifiointi on tärkeää erityisesti isommille asiakasyrityksille, kertoo yrityksen myyntijohtaja Karoliina Sulkakoski. Merkittävin yksittäinen ekoteko on kuitenkin ollut biopohjaisen raaka-aineen käyttöönotto syksystä 2022 lähtien. Jokasafen suojakäsineet on perinteisesti valmistettu PVC-muovista. PVC on yksi eniten teollisuudessa käytetyistä muoveista muun muassa sen kestävyyden ja pitkäikäisyyden vuoksi. PVC:n valmistaminen vaatii kuitenkin paljon energiaa ja fossiilisia raaka-aineita. Lisäksi sen kierrättäminen ja hävittäminen on hankalaa. Suojakäsineissä muovilla on kuitenkin paljon hyviä ominaisuuksia, minkä vuoksi muovi on säilynyt tuotteiden pääraaka-aineena. Se tekee suojakäsineestä kestävän ja turvallisen käyttää. Tästä syystä Jokasafella ilahduttiin, kun tavarantoimittaja otti yhteyttä yritykseen kertoen uudesta biopohjaisesta BIOVYN™ raaka-aineesta.

 

BIOVYN™ – metsätalouden sivuvirrasta käsineiden uusiutuvaksi raaka-aineeksi

Vaihto biopohjaiseen vinyyliin kävi suhteellisen helposti. Kun testeissä todettiin biovinyylistä valmistetun tuotteen olevan ominaisuuksiltaan yhtä hyvä kuin perinteinen, se voitiin ottaa käyttöön. 100 % uusiutuvan BIOVYN™ vinyylin hiilijalanjälki on 74 % pienempi verrattuna perinteiseen raaka-aineeseen. Tuote on kotoisin suomalaisista metsistä – mäntyöljy on nimittäin UPM:n sellun tuotannon sivuvirtoja. Mäntyöljystä valmistetaan bioetyleeniä, joka korvaa raakaöljypohjaisen etyleenin PVC:n valmistuksessa. Ruotsalainen Inovyn toimittaa biopohjaisesta raaka-aineesta valmistetun PVC-jauheen valmiina Jokasafelle, joka valmistaa siitä tuotantoon sopivan seoksen. Jokasafen BIOVYN™-tuotteet ovat ominaisuuksiltaan samanlaisia kuin perinteiset vinyylituotteet, joten ne ovat kestäviä ja suojaavat hyvin kemikaaleilta ja kovilta sääolosuhteilta.

Jokasafella tunnistetaan se, että uudesta ilmastonmuutosta hillitsevästä raaka-aikeesta huolimatta työtä ympäristöasioissa on vielä tehtävänä. Vaikka PVC:n raakaöljy on korvattu uusiutuvalla mäntyöljyllä, PVC:n valmistuksessa tarvitaan myös muita aineita, jotka tekevät tuotteen kierrättämisestä haastavaa. Kun kangasosa ja muoviosa eivät ole erotettavissa, kierrättäminen ei Suomessa onnistu. Tuotteiden kehittäminen ympäristöystävällisemmiksi onkin prosessi, jota pohditaan jatkuvasti.

Tutustu Jokasafeen: Jokasafe.fi

Ota yhteyttä ja liity parveen

Etelä-Pohjalaisten oma kestävän kilpailukyvyn Riihi, kokoaa saman katon alle kestävään liiketoimintaan ja erityisesti kiertotalousteen liittyvää tietoa ja toimijoita. Pääpaino on pk-yritysten toimet ja tarpeet. Kysy meiltä tai kerro toimistasi kiertotalouden saralla. Tuo yrityksesi toimet näkyviksi, liity Riihen parveen.

Yhteystiedot

Tilaa uutiskirje ja pysyt kuulolla

Kestävä liiketoiminta ja kiertotalous luovat mahdollisuuksia pysyä mukana muutoksessa, kilpailukykyisesti. Se luo uutta bisnestä! Tilaa uutiskirje ja kuulet uusista mahdollisuuksista osaamisesi kehittämiseksi. Kirjeen sisältö painottuu pk-yrityskenttään.

Tilaa uutiskirje