Eko-Erotus Oy: Separoinnilla ravinteet kiertoon - Riihi
Etusivulle

Kiertotaloustietoa ja toimijoita yhden katon alla

Eko-Erotus Oy: Separoinnilla ravinteet kiertoon

Eko-Erotuksen toiminnassa kiertotalous näkyy mm. seuraaviin toimintoihin panostamisena: varaosamyynti- ja valmistus, huolto- ja ylläpito, suunnittelu kestäviksi, korjattaviksi ja modulaarisiksi tuotteiksi. Lisäksi Eko-Erotus synnyttää ratkaisuillaan merkittävää asiakasarvoa ja hiilikädenjälkeä, mm. seuraavista näkökulmista: asiakkaan päästöjen ja hukan vähentäminen, sivuvirtojen hyödyntämisen parantaminen sekä resurssien takaisinotto ja käänteinen logistiikka ravinteiden osalta.

Kiertotalouden liiketoimintamallit. Kuvakaappaus kuvaan viittaavan tekstin yhteydessä mainitusta Kiertotalouden Roadmap -työkalusta.

Kiertotalouden pääliiketoimintamallit, joita casessa edistetään:

  • Resurssien talteenotto
  • Tuotteen elinkaaren pidentäminen
  • Uusiutuvuus ja kierrätettävät raaka-aineet

Lisätietoa liiketoimintamalleista:

 

Eko-Erotus Oy on Alajärvellä separaattoreita valmistava yritys. Liikeidea separaattoreiden valmistamiseen syntyi 2000-luvun alkupuolella, kun yrityksen perustaja Matti Yli-Mannila, silloinen maidontuottaja, halusi tilalleen separaattorin. Nykyään Yli-Mannilan suunnittelemia ja Eko-Erotuksen kokoamia koneita myydään ympäri Suomen ja Eurooppaankin.

Eko-Erotus valmistaa separaattoreita muun muassa maatalouden, elintarviketeollisuuden ja metsäteollisuuden asiakkaille. Maatalouden separaattorit ovat Eko-Erotuksen päätuote. Eko-Erotuksen valmistamat maatalouden separaattorit ovat suomalaista alkuperää, ja suurin osa osista tulee Etelä-Pohjanmaan alueelta. Yli-Mannila kasaa separaattorit itse Alajärvellä. Koneiden vahvuus on niiden yksinkertaisuus ja helppokäyttöisyys. Niiden suunnittelussa on painotettu huollettavuutta ja toimintavarmuutta. Varaosat löytyvät nopeasti Suomesta.

Separoinnissa lietelannan neste ja kuiva-aine erotetaan toisistaan. Lietelantaa on mahdollista käyttää lannoittamiseen myös ilman separointia, mutta sen käyttäminen lannoitteena sellaisenaan on monilta osin ongelmallista. Korkea fosforipitoisuus rajoittaa aineen käyttöä. Lisäksi lietelannan korkea nestepitoisuus lisää kuljetuskustannuksia, eikä lietelannan kuljetus kauemmille pelloille ole välttämättä kannattavaa johtuen korkeista polttoainekustannuksista.

Kustannustehokkuutta ja kiertotaloutta

Kun lietelanta separoidaan, nestejakeella voidaan tehokkaammin lannoittaa nurmialueita, sillä korkea fosforipitoisuus siirtyy kuivajakeeseen. Separoidun nestejakeen levittäminen pelloille on nopeampaa ja helpompaa kuin separoimattoman lietelannan, eikä sen levittämiseen tarvita raskasta kalustoa. Sitä voidaan myös levittää lähemmäksi tuotantorakennuksia kuin separoimatonta lietelantaa. Kuivajaetta voidaan kannattavammin siirtää lannoitteeksi myös kauemmille pelloille. Tämä säästää merkittävästi tilan polttoainekustannuksissa.

Jos kuivajakeen kuiva-ainepitoisuus saadaan separoinnilla tarpeeksi korkeaksi, voidaan sitä käyttää myös kuivikkeena. Yli-Mannilan mukaan Eko-Erotuksen separaattorilla kuiva-ainepitoisuus on jopa 40 prosenttia. Kuivikekuluissa separoinnilla saavutettavat säästöt ovat merkittäviä, kun turpeen ostamiselta vältytään. Kun tarve ulkopuolelta ostettavista kuivikkeista ja lannoitteista vähenee, tilan omavaraisuus paranee. Yli-Mannilan mukaan investointi separaattoriin maksaa itsensä nopeasti takaisin varsinkin nykyisessä maailmantilanteessa, jossa lannoitteiden ja turpeen hinnat ovat nousseet voimakkaasti. Separointi on kiertotaloutta parhaimmillaan, kun ravinteet saadaan tehokkaasti kiertoon ja hyödynnettäväksi uudelleen tilalla.

Tutustu Eko-Erotukseen: Ekoerotus.fi

Ota yhteyttä ja liity parveen

Etelä-Pohjalaisten oma kestävän kilpailukyvyn Riihi, kokoaa saman katon alle kestävään liiketoimintaan ja erityisesti kiertotalousteen liittyvää tietoa ja toimijoita. Pääpaino on pk-yritysten toimet ja tarpeet. Kysy meiltä tai kerro toimistasi kiertotalouden saralla. Tuo yrityksesi toimet näkyviksi, liity Riihen parveen.

Yhteystiedot

Tilaa uutiskirje ja pysyt kuulolla

Kestävä liiketoiminta ja kiertotalous luovat mahdollisuuksia pysyä mukana muutoksessa, kilpailukykyisesti. Se luo uutta bisnestä! Tilaa uutiskirje ja kuulet uusista mahdollisuuksista osaamisesi kehittämiseksi. Kirjeen sisältö painottuu pk-yrityskenttään.

Tilaa uutiskirje