E. S. Lahtinen Oy – päästötöntä liikkumista Esla-potkukelkoilla - Riihi
Etusivulle

Kiertotaloustietoa ja toimijoita yhden katon alla

E. S. Lahtinen Oy – päästötöntä liikkumista Esla-potkukelkoilla

Eslan toiminnassa kiertotalous näkyy mm. seuraaviin toimintoihin panostamisena: tuotteet suunnitellaan kestäväksi, korjattavaksi, modulaariseksi, varaosia on saatavilla ja materiaalit ovat kierrätettäviä. Myös kelkkojen vuokrauspalvelu on suunnitteilla. Lisäksi Esla synnyttää ratkaisuillaan asiakkailleen arvoa auttamalla asiakasta vähentämään liikkumisensa hiilijalanjälkeä.

Kiertotalouden liiketoimintamallit. Kuvakaappaus kuvaan viittaavan tekstin yhteydessä mainitusta Kiertotalouden Roadmap -työkalusta.Kiertotalouden pääliiketoimintamallit, joita casessa edistetään:

  • Tuotteen elinkaaren pidentäminen
  • Uusiutuvuus ja kiertävät raaka-aineet
  • Tulevaisuudessa mahdollisesti myös: jakamisalustat sekä tuote- tai toiminto palveluna.

Lisätietoa liiketoimintamalleista:

 

Päästötöntä liikkumista potkukelkoilla

E.S. Lahtinen Oy on vuonna 1928 perustettu perheyritys. Yrityksen pitkän historian aloitti Erkki Samuli ”Samppa” Lahtinen Indian-moottoripyörien edustuksella ja koneiden korjauksella. Kuitenkin jo vuonna 1933 siirryttiin potkukelkkojen sarjavalmistukseen itse tehdyin konein. Tänäkin päivänä yritys tunnetaan parhaiten Esla-merkin potkukelkoista. Esla-brändin alla valmistetaan lisäksi potkupyöriä, potkulautoja ja kävelypyöriä.

95 vuoden aikana yritykselle on kehittynyt tunnettu ja luotettu brändi. Kansainvälistyminen alkoi vuonna 1977 potkukelkkojen viennillä Ruotsiin. Kelkkoja viedään nykyään ympäri maailman lumisiin maihin, erityisesti Pohjois-Amerikkaan.

Kestävyys ja kiertotalous ovat olleet aina olennainen osa yrityksen toimintaa, jo ennen kuin niistä edes puhuttiin kyseisillä nimillä. Eslan potkukelkat on alusta saakka suunniteltu kestämään sukupolvelta toiselle. Kelkan elinkaari on noin 70 vuotta ja varaosia on hyvin saatavilla verkkokaupasta. Kelkat suunnitellaan ja valmistetaan Kouran kylässä Seinäjoella. Esla-tuotteiden kotimaisuusaste on 80–99 %.

Perinteisellä potkukelkalla ja muilla perinteisillä Esla-tuotteilla liikkuminen on luonnollisesti täysin päästötöntä. Ympäristöystävällisellä kelkalla potkuttelemalla käyttäjä voi siis vähentää omaa liikkumisen hiilijalanjälkeään. Kelkan pääraaka-aineet ovat puu ja teräs, jotka ovat molemmat kierrätettävissä. Kelkoissa käytettävä massiivikoivu tulee suurimmaksi osaksi Kouran kylästä paikalliselta sahurilta. Myös oman tuotannon prosesseissa on pyritty pienentämään ympäristövaikutuksia eri keinoin.

Uusia tuulia perinteitä kunnioittaen ja kiertotaloutta hyödyntäen

Lähes satavuotiaalle yritykselle on pitkistä perinteistään huolimatta tärkeää pysyä mukana uusimmissa trendeissä. Tästä syystä Esla on myös lähtenyt sähköistämään tuotteitaan. Ruotsalainen kumppaniyritys on ollut mukana kehittämässä sähköisten tuotteiden prototyypit, jotka ovat nyt pienen kuluttajaryhmän testauksessa. E. S. Lahtinen Oy valmistaa lisäksi sopimusvalmistuksena Skick-sähköpotkukelkkoja, jotka sopivat vaativaankin menoon moneen eri maastoon.

Myös perinteisistä potkukelkoista on suunniteltu uusia malleja vastaamaan nykykuluttajien tarpeita. Esimerkiksi Adventure-kelkka palvelee retkeilijöitä ja koiraharrastajia. Yrityksen toimitusjohtaja Mika Lahtinen kuvaileekin yrityksen olevan kuin 90-vuotias start-up – pitkästä iästä huolimatta paikalleen ei ole jämähdetty, vaan uusia tuotteita ja palveluita ideoidaan jatkuvasti ja teknologian kehityksessä pysytään aallon harjalla.

Kaikessa kehittämisessä huomioidaan toiminnan ympäristövaikutukset ja kiertotalouden liiketoimintamallien luomat uudet mahdollisuudet. Yritys onkin suunnitellut esimerkiksi kelkkojen vuokrauspalvelua, joten tulevaisuudessa potkuttelua saattaa päästä kokeilemaan myös ilman omaa kelkkaa.

Tutustu E.S. Lahtiseen: esla.fi

Ota yhteyttä ja liity parveen

Etelä-Pohjalaisten oma kestävän kilpailukyvyn Riihi, kokoaa saman katon alle kestävään liiketoimintaan ja erityisesti kiertotalousteen liittyvää tietoa ja toimijoita. Pääpaino on pk-yritysten toimet ja tarpeet. Kysy meiltä tai kerro toimistasi kiertotalouden saralla. Tuo yrityksesi toimet näkyviksi, liity Riihen parveen.

Yhteystiedot

Tilaa uutiskirje ja pysyt kuulolla

Kestävä liiketoiminta ja kiertotalous luovat mahdollisuuksia pysyä mukana muutoksessa, kilpailukykyisesti. Se luo uutta bisnestä! Tilaa uutiskirje ja kuulet uusista mahdollisuuksista osaamisesi kehittämiseksi. Kirjeen sisältö painottuu pk-yrityskenttään.

Tilaa uutiskirje